Dan toch XTerra Hawaï voor Joppe

26-12-2019

Ook Joppe deed vorige week zijn Xterra - wedstrijd in Hawaii.
Lees hieronder integraal zijn verslag

De wedstrijd is reeds een week gepasseerd en we zijn terug in het (koude) België: hoog tijd dus voor een verslagje van het WK Xterra.

De reis zelf is reeds een belevenis op zich, het was de eerste wedstrijd waar ik 24u (enkele reis) onderweg was voor een wedstrijd van slechts een dikke 3u. Na tussenstops in Frankfurt en San Francisco aangekomen in Maui (een van de eilanden die samen Hawaï vormen). De eerste dag tijdens de verkenning van het fietsparcours wordt je onmiddellijk in de sfeer van het WK en het "Xterra"-gebeuren ondergedompeld: overal vlaggen, atleten die er allemaal net is meer voorbereid als jou uitzien, de uitzichten die je al kent van de you-tube filmjes en de livestream van de jaren voordien...

De week voor de wedstrijd de tijd genomen aan mij aan te passen aan de temperatuur (steeds rond de 31° en heel vochtig), het uurverschil (12u verschil t.o.v. hier) en het zwem-, fiets- en loopparcours te verkennen. Dat was ook wel nodig: er werd gezwommen in de oceaan en hier hebben de golven vrij spel en kunnen ze redelijk imposant zijn. Met twee rondes en tussenin een stukje lopen op het strand moest dus 4x door die branding. Het fietsparcours bestond uit twee ronden met enkele pittige stukken bergop (tot 23%) en vele single tracks bergaf met heel voor draaien en keren. In tegenstelling tot het jaar daarvoor lag het er nu wel kurkdroog bij. Het loopparcours bestond uit 1 ronde van 10km ruwweg ingedeeld in 5km bergop en 5km bergaf met als afsluiter 300m op het strand voor aan de finish te passeren.

De wedstrijd zelf dan. De profs starten om 8u00 hun wedstrijd, alle age-group atleten een uur later. Na de start op het strand kwam in onmiddellijk in het gewoel terecht en door het geduw en getrek mijn start wel helemaal gemist, met als gevolg dat het tot de eerste boei meer vechten dan zwemmen was. Halfweg de eerste zwemronde dan uiteindelijke wat meer plaats gekregen en vanaf dan mijn ritme te pakken gekregen. Door de golven was het wel totaal anders zwemmen dat de meren en kanalen die we hier gewend zijn. Na de tweede ronde snel mijn MTB zoeken en na de wissel ging het onmiddellijk bergop. Hier mij verstand gebruikt (gaat beter met de jaren...) en zonder te forceren aan het fietsen begonnen. Het MTB'en ging goed en ik kon op de technische stukken de schade goed geperkt houden. Na de tweede wissel had ik geen super gevoel tijdens het begin van het lopen, maar doordat ik toch nog enkele atleten kon inhalen gaf me dat wel moed. Het begon nu wel tegen de middag aan te lopen en de warmte samen met de vele hoogtemeters maakten de wedstrijd wel zwaar. Toch kon ik zonder een dipje de laatste zandstrook nog overwinnen en met een heel voldaan gevoel finishen.

In totaal 104e geworden (totaal 570 finishers), 60e amateur en 12e in mijn age-group (mannen 35-40jaar).

De dagen na de wedstrijd heb ik nog gebruikt om het eiland te verkennen, surflessen te nemen en te snorkelen met de talrijke vissen en schildpadden.

Aloha en tot de volgende,

Joppe

https://results.chronotrack.com/e.../results/event/event-44067

https://www.youtube.com/watch?v=5qHYuPeGhFU